Direktlänk till inlägg 22 juli 2017
Idag var jag i glassrummet. Jag fick göra ungefär samma saker som förra veckan (skrapa ur vaniljkorn ur vaniljstänger, separera äggula, diska, desinfektera och torka byttor, dela puréer, mixa massor och hälla över i hinkar med lagom mängd att hälla i glassmaskinen), men jag fick även väga upp en del och fick en bättre inblick av processen.
Så här gjorde vi vaniljglass: Mjölk, grädde, mjölkpulver, socker, glykos, vanilj och salt och värmdes till ca 30°C. Smör tillsattes och värmdes till 40°C. Sedan tillsattes socker och emulgeringsmedel och värmdes till 50°C. Till sist värmdes socker, stabilisator och äggula ihop till 70-75°C och blandades i så att den slutliga temperaturen blev 85°C och det hade skett en pastörisering. Då var massan är redo att snabbt kylas ner. Nästa dag mixas glassmassan och körs till lagom konsistens under omrörning i glassmaskinen innan den fryses ner.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 |
4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 |
|||
10 | 11 |
12 | 13 |
14 |
15 | 16 | |||
17 |
18 | 19 | 20 |
21 |
22 | 23 |
|||
24 | 25 |
26 |
27 |
28 | 29 |
30 | |||
31 | |||||||||
|