Alla inlägg under juli 2017

Av utlandspraktiknoordwijk - 19 juli 2017 20:09

Här kommer en bild på traditionella mandelkakor som är redo att bakas och en strandhälsning :)

Av utlandspraktiknoordwijk - 18 juli 2017 13:33

Idag fick jag vara i chokladrummet och jobba med ganache i olika smaker nästan hela dagen. Med hjälp av kakgitarren gjorde jag tärningar som de andra rullade. Jag fick även doppa nötbakelser i choklad innan det var dags att städa.


Av utlandspraktiknoordwijk - 18 juli 2017 13:05

Haag är Nederländernas administrativa huvudstad och landets tredje största stad. Här finns bland annat Vermeers kända målning "flicka med pärlörhänge" att titta på på Mauritshuis (som tyvärr hade stängt för dagen). Staden känns stor och pampig jämfört med Amsterdam som känns mysigare och mer livlig. Pommes frites (patat eller friet), oftast med majonäs, är väldigt populärt i Nederländerna och går att köpa i varje gathörn. Idag provade jag en ekologisk variant gjord på färska potatisar med skal som smakade så mycket bättre!

Av utlandspraktiknoordwijk - 16 juli 2017 20:09

Dags för en cykelutflykt! Turen gick från Noordwijk längs fina små cykelvägar via Noordwijkerhout, Keukenhof, Lisse, Voorhout och tillbaka till Noordwijk. Området är känt för sina blomfält, speciellt tulpaner, som det tyvärr inte är säsong för nu. Första halvan av turen var ren njutning med fina blomfält, väderkvarnar och bra väder. Andra halvan blev däremot kall med konstant regn och halvmörker mot slutet. Kan trots det varmt rekommenderas!


Av utlandspraktiknoordwijk - 16 juli 2017 14:00

På sommaren är det glasstillverkning tre dagar i veckan. Jag missade tyvärr dag två när jag var på studiebesök, men jag fick vara med sista dagen i veckan idag. Det var en del att förbereda och städa för att sedan snabbt kunna dekorera, packa in och märka glasstårtorna innan de hann smälta. Efteråt blev det en öl med de andra på bakgården.

Av utlandspraktiknoordwijk - 15 juli 2017 23:46

Jag har länge försökt få tag i någon skola inom bageri eller konditori att besöka här i Nederländerna, men det har varit svårt eftersom de flesta skolorna har sommarstängt i juli. Jag fick dock ett ja i sista sekund att få besöka ROC i Amsterdam sista dagen innan de stängde för sommaren. Efter några timmar på praktiken var det äntligen dags att få se Nederländernas största skola inom bageri och konditori! Skolan verkar motsvara svenskt gymnasium med inrikning bageri/konditori där de yngsta eleverna är 15 år, men även äldre elever som till exempel vill byta yrke antas.


Jag fick en ordentlig rundvandring av en glad lärare i konditori som också är Nederländernas coatch i internationella konditoritävlingar och en trevlig engelskalärare som kunde hjälpa till med översättning när det behövdes. De var väldigt hjälpsamma och tog sig tid att svara utförligt på alla mina frågor trots att det snart var dags för skolavslutning.

Skolan låg i en mysig del av Amsterdam med gamla fina hus (se utsikten från klassrummet på den mittersta bilden), den var stor och hade rymliga fräscha lokaler med ny utrustning. Nu var allt extra noggrant städat inför sommaren och utrustningen var inplastad för att skyddas från damm.


I Nederländerna väljer man att läsa till antingen bagare eller konditor och får olika titlar beroende på hur många år man läser. Det går att läsa upp till fyra år. Efter ett år blir man konditorassistent och efter tre år blir man självständig konditor. Efter fyra år finns även möjligheten att läsa ytterligare två år till produktutvecklare. Det här systemet förklarar kanske att det känns så hierarkiskt hos personalen på praktiken. I slutet av varje år väntar examinationer och klarar man inte omprovet, har för låga betyg eller inte har fått ihop sina praktikdagar så får man gå om hela året. Praktikperioden görs på ett praktikcertifierat företag som skolan ordnar eller som man kan föreslå själv. Klasserna är ganska stora, ca 24 elever, men lokalerna och utrystningen är också anpassade efter större klasser. Det verkar ganska lätt att få jobb efter utbildningen, speciellt i Amsterdam. Ingångslönen är dock väldigt låg, i alla fall för de som bara läser ett år, men den ökar med åldern och antal utbildningsår.


Efter det väldigt intressanta besöket på skolan så blev det en traditionell färsk stroopwaffel (sirapsvåffla) på marknaden och ett besök i en stor butik med köks- och bageriredskap som jag blev tipsad om under skolbesöket!


Av utlandspraktiknoordwijk - 12 juli 2017 19:29

Idag fick jag hjälpa till i glassrummet! Det var intressant. På onsdagar är det marknad på shoppinggatan i Noordwijk så jag passade på att prova traditionella poffertjes (som små tjocka plättar) med smör, florsocker och likör på.

Av utlandspraktiknoordwijk - 12 juli 2017 19:04

Här kommer en bild på konditoriet som jag praktiserar på. Det är en smal fasad, men butiken är djup. Den ligger på shoppinggatan nära stranden.

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4 5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Juli 2017 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards